I shall please

I shall please

2017
Vergeten we de kracht van ons eigen lichaam niet?  Langzaam verliezen we het bewustzijn van ons lichaam doordat we ons  lichaam meer en meer laten controleren door technologie, maar ook omdat we voor ieder pijntje gelijk een diagnose zoeken op Google. Placebo is een speculatief geneesmiddel dat in de toekomst moet werken als nieuwe pijnstilling. De werkzame stof is er niet, maar het activeert wel de natuurlijke pijnstilling in de hersenen. Zo vergeten we niet de kracht van ons lichaam.
Een placebo stimuleert  het brein zelf om stoffen aan te maken die de pijn onderdrukken. Bij de verwachting dat een bepaald middel dat wordt ingenomen pijn zal onderdrukken, maakt het lichaam endorfine aan. De werking van endorfine is gelijk aan morfine.


Een andere verdovende stof die het lichaam zelf produceert, is cannaboïden – vergelijkbaar met cannabis. De verwachting speelt daarin een sturende rol. Mensen die een hoge verwachting hebben van een pijnstiller, maken meer dopamine aan dan mensen met een lage verwachting.
Tijdens het placebo-effect werkt het brein dus actief aan ons herstel. Zo word de mens zich weer bewust van het kunnen  en de kracht van het menselijk lichaam, in plaats van het steeds meer en meer te laten lijden door technologie. 

You may also like

Back to Top